'Grelos', 'berza' en 'lacón', producten van Galicië

'Grelos', 'berza en 'lacón' zijn typische producten, die we veelvuldig aantreffen in de keuken van Galicië, alsmede in andere streken in het noorden van Spanje.

Grelos
Het gaat hier om scheuten van de raap (raapstelen of bladmoes), familie van de Chinese kool. Het kan eventueel door witte kool vervangen worden.

Berza
Ook 'berza' is een koolsoort, dikker en vleziger dan ´grelos' dat wat lijkt op onze boerenkool. Het zou er dan ook eventueel door kunnen vervangen worden wanneer we in recepten ermee geconfronteerd worden en niet weten hoe we eraan zouden kunnen komen.

Lacón
Lacón is een gepekelde en gedroogde ham van de voorpoten van een varken, dar niet ouder was dan 6 maanden en niet zwaarder was dan 90 kilo. Dit proces duurt niet langer dan 35 dagen, waardoor het resultaat heel anders is dan bij serranoham. Het kan eventueel vervangen worden door 'codillo' (Eisbein).

'Pote gallego', con grelos en lacón

Ingrediënten: (voor 4-6 personen) 500 g stoofvlees, 600 g aardappelen, 500 g tuin- of witte bonen, 2 hele chorizos, 2 wortels, 1 l bouillon, blikje tomatenpuree, 500 g 'grelos'* (of 1 witte kool), 4 tenen knoflook, 1 stuk 'lacón'**, 3 uien, 3 kruidnagels, 3 laurierblaadjes, komijn (naar smaak), nootmuskaat (naar smaak), paprikapoeder (naar smaak), 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze: 
Laat de bonen 12 uur in de week. Maak de bouillon.

Snij de geschilde aardappelen in partjes.Snij en was de 'grelos'. Hak de uien, wortels en knoflook fijn. Meng de bloem en 4 eetlepels lauw water. Was de bonen.

Fruit de knoflook en de uien in een grote diepe pan met een flinke scheut olijfolie. Doe daar het vlees bij en wat zout en bak dat ongeveer 5-8 minuten op een hoog vuur aan. Voeg nu de bouillon, bonen, tomatenpuree en 'lacón' aan toe. Doe er ook laurier, kruidnagels, komijn, nootmuskaat en paprikapoeder bij.

Breng het aan de kook en roer er het bloemmengsel door heen. Zet het vuur dan weer laag en laat 1,5 tot 2 uur sudderen. Roer het af en toe. Voeg dan de aardappelen, bonen en de chorizo toe en laat nog eens 10 minuten doorkoken. Voeg dan de 'grelos' toe.

Controleer zo nu en dan of het vlees en de bonen gaar zijn. Zet het vuur eventueel wat hoger.

Laat na afloop alles nog een minuut of 10-15 staan. Serveer met een frisse salade en brood.