Recepten: Witte bonensoep uit Galicié

'Caldo gallego' is een bonensoep, die in Galicië origineel wordt bereid met 'berza', een koolsoort, die in Nederland niet te vinden is. Als alternatief kunnen we echter boerenkool of zelfs witte kool gebruiken.

Ingrediënten: 500 g. gedroogde witte bonen, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels pikante pimentón (paprikapoeder), blokjes voor 500 g. rundersoepvlees, 1 runderschenkel, 1 eetlepel olijfolie, 100 g. dikgesneden serranoham, 100 g. dikgesneden bacon, 1 grote prei, 250 g. boerenkool (of anders witte kool), 3 aardappels, 100 g. chorizo, zout en peper

Bereidingswijze: 
Zet de bonen een nacht in de week. Spoel ze daarna goed af en laat uitdruppelen in een vergiet.

Verhit de olie in het steelpannetje en fruit hier zachtjes de heel fijngesneden knoflook in. Laat niet verkleuren. Doe het vuur uit en voeg de paprikapoederen 2 eetlepels water toe. Roer dit goed door en laat even staan.

Doe de bonen, het rundvlees, de schenkel, de ham en bacon in blokjes, de prei in ringen gesneden en het knoflookmengsel in een grote soeppan en voeg 2 liter water en de blokjes toe. Breng zo aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat ongeveer twee en een half uur zachtjes sudderen totdat het vlees en de bonen gaar zijn.

Voeg dan de grofgesneden kool, aardappelen, chorizo in blokjes gesneden en wat zout toe. Laat zo nog eens een half uurtje zachtjes door koken. Roer af en toe door.

Haal de schenkel uit de soep, zet het vuur uit en laat ongeveer een kwartiert staan.

Serveer met brood en een krachtige rode wijn.