'Rapa das Bestas', het feest van de wilde paarden

Ieder jaar wordt op de eerste zaterdag, zondag en maandag van juli in San Lorenzo de Sabucedo (een dorpje van zo'n 200 inwoners binnen de gemeente La Estrada) de zg. 'Rapa das Bestas' gehouden. Tijdens dit feest worden half wilde paarden samengedreven in een zg. 'curro' (kraal) om er de manen en de staarten van te knippen.

Het gaat erom de paarden in het nabije berggebied te verzamelen en naar het dorp te brengen, waar het in de kraal wordt gedreven. Daar moeten de zg. 'aloitadores' de paarden op de knieën krijgen om ze te knippen en te voorzien van een brandmerk -tegenwoordig een microchip. De 'aloitadores' mogen daarbij slechts hun lichamelijke kracht en vaardigheid gebruiken.

Tijdens het feest gebruikt men het zg. 'Caballo de pura raza gallega' (de Galicische pony), waarvan men ongeveer 600 stuks verdeeld over 14 kuddes het gehele jaar vrij laat rondlopen over een berggebied van meer dan 200 km².  De merries worden daarbij 'bestas' genoemd en de hengsten 'garañones'. Aan het naar beneden brengen van de paarden wordt door honderden mensen, die uit heel Galicië zijn toegstroomd, deelgenomen.

Volgens een antropologische studie markeert het feest een symbolische overgang van kind naar jongeman. In 2007 werd het feest door de Spaanse regering tot Internationaal Toeristisch Belang verklaard.

Andere plaatsen
Het feest wordt ook in andere plaatsen in Galicië gehouden, maar heeft in Sabucedo zo zijn geheel eigen kenmerken. Zo gebrukt men in Sabucedo geen touwen, stokken of andere hulpmiddelen waarmee het paard in zijn vrijheid van beweging beperkt kan worden. Een andere traditie binnen de traditie van de 'Rapa das Bestas' in Sabucedo is dat de vroeg in de ochtend van de zaterdag - voordat men de bergen ingaat- een mis opdraagt aan San Lorenzo, de patroonheilige van het stadje. Daarin wordt gebeden opdat er tijden het feest geen ongevallen of ongelukken mogen gebeuren.

In andere plaatsen wordt het dan ook niet onder de bekende naam 'Rapa das Bestas' gehouden, maar onder het meer algemene 'curros'.

De gemeente La Estrada is een zusterstad van Almonte, in de provincie Huelva. Daar heeft men een vergelijkbaar feest, de 'Saca de las Yeguas'.